wij-gaan-circulair

Wij gaan circulair

16/01/2018

Blossom onderschrijft de principes van de BNA “wij gaan circulair”. Klik hier voor mee info over deze BNA actie.
Met deze actie willen we als beroepsvereniging laten zien dat we geloven in de circulaire economie. We willen de zichtbaarheid van dit relevante onderwerp zowel binnen als buiten de branche vergroten.
Aangezien Blossom al van dag een van haar bestaan het circulaire denken omarmt is zij ook een ondertekenaar van het eerste uur.

Motivatie onderschrijving het Manifest

Blosssom weet dat alles wat bestaat waarde heeft. We verspillen nu, en zeker als bouwbranche, nog teveel grondstoffen. Daarom is het van belang, dat wij als ontwerpende partij, onze opdrachtgevers informeren en ondersteunen bij het maken van de goede keuzes.
Ik verwijs graag naar onze introductievisie op de circulaire economie. Wil je dieper in de materie klik dan hier.
Vorig jaar hebben wij mooie resultaten geboekt  bij hogeschool Windesheim. Hier hebben we van oude boten een prachtig materiaal gemaakt en toegepast in het vast meubilair. In dit nieuwsbericht lees je er meer over.

Wij gaan circulair!

Circulair bouwen is een belangrijke schakel in een duurzame samenleving die ervoor zorgt dat toekomstige generaties in dezelfde behoefte kunnen voorzien als wij. Wij zien circulariteit als een middel om meerwaarde te creëren. Gezondheid te bevorderen, lucht te zuiveren, water te zuiveren, energie te leveren. Duurzaamheid betreft de mens, architectuur zonder mens is niets. Circulair zonder oog voor de mens is niets. Net als het feit dat gebouwen geen energie verbruiken; de mens doet dat. Een gebouw kan ook niet gezond zijn; je wilt een gezonde omgeving voor de mens. De kern van alles is de mens.

Op naar een gesloten kringloop

De essentie van de circulaire economie(1) en specifiek circulaire architectuur is dat bouwproducten niet langer een levenscyclus met een begin en einde hebben. In een circulaire economie bestaat geen afval, zij is gebaseerd op een gesloten kringloop waarbij de inzet van nieuwe grondstoffen wordt vermeden. Producten, componenten en materialen worden opnieuw ingezet met behoud van kwaliteit van structurele eigenschappen; ‘gebruik’ in plaats van ‘verbruik’. De processen die daarvoor nodig zijn mogen niet schadelijk zijn voor de gezondheid en/of het milieu. Het uitgangspunt is dat daarbij gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare energie.

De circulaire vraag achter de vraag stellen

Het is van belang om bij aanvang van een ontwerpopdracht na te denken of de door de opdrachtgever gevraagde functionaliteit wel nodig is. Het streven naar het verminderen van het grondstoffengebruik betekent dat wij ons ook kunnen afvragen of we überhaupt nieuw moeten bouwen. Daarnaast moet een gebouw ook een hoge ‘likeability’ hebben om te zorgen dat we er van gaan houden en het blijven verzorgen. Het moet de moeite waard (zowel financieel als emotioneel) zijn om het aan de veranderende maatschappij aan te passen.

(1)De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. https://mvonederland.nl/dossier/wat-de-circulaire-economie-0

 

Download hier het manifest in PDF.