architectuur-biennale-zwolle

Architectuur Biënnale Zwolle 2018: Architectuur in het nauw

27/06/2018

Zwolse architecten geven tien stegen bijzondere metamorfose

Architectuur in het nauw, en ook echt letterlijk. Tien stegen in de Zwolse binnenstad worden tijdens de Architectuur Biënnale Zwolle getransformeerd van anonieme, vergeten ruimtes bewerkt tot in het oog springende architectonische objecten. Op 5,6,7 en 8 juli 2018 organiseren het Zwols Architectuur Podium, het Zwols architecten collectief en Club Cele de derde Architectuur Biënnale Zwolle.

De anders zo anonieme Muursteeg, Bredesteeg, Schoutenstraat, Lauwermansgang, Hoornsteegje, Korte Kamperstraat, Ossenmarktsteeg, Rodehaanstraat, Meltersgang en Papenstraat krijgen ieder een geheel eigen ruimtelijke ingreep. Van ‘zwevende’ huisjes in de stegen aan de Sassenstraat, een nieuwe toren met wenteltrap in de Rodehaanstraat, een gewelfd plafond van kokers in het Hoornsteegje, lopen in een draaiend rad in de Meltersgang, het kleinste museum in de Ossenmarktsteeg, drie shelters met zicht op het Vrouwenhuis in de Korte Kamperstraat, compositie van buizen in de Lauwersmansgang en een geheel nieuwe Marktsteeg op het Grote Kerkplein. Verrassend, eigenwijs, inspirerend en een beleving.

Na het succes van de transformatie van vier voetgangersbruggen tijdens de Biënnale 2016, is het nu dus de beurt aan de stegen. Ruimtes ontwerpen, plekken zorgvuldig vormgeven, van groot tot klein, dat is het vak van de architect. Tijdens de Architectuur Biënnale willen de Zwolse architecten dit laten zien aan de geïnteresseerde bezoeker maar ook de toevallige passant.

Het Programma van de Architectuur Biënnale Zwolle 2018

Naast de metamorfose van de tien stegen, is er tijdens de Architectuur Biënnale Zwolle vier dagen lang een gevarieerd programma van lezingen, theater en muziek te vinden in de stegen. Op vrijdagavond 6 juli wordt de Architectuur Biënnale officieel geopend tijdens de Officiële Kick-off van 20.00 – 22.00 uur in Theater Odeon Zwolle. Na de Biënnale worden de stegen weer in originele staat teruggebracht.

Donderdag 5 juli
16.00 – 20.00 Festival “Mijn Zwolle van morgen
20.00 – 22.00 ZAP wandeling langs de stegen
10.00 – 17.00 Architectuur in het Nauw!
Vrijdag 6 juli
13.00 – 17.00 Architectuurexpositie en studenten workshop.
20.00 – 0:00 Officiële Kick-off ABZ 2018-2020. Meld je hier aan!
10.00 – 17.00 Architectuur in het Nauw!
Zaterdag 7 juli
10.00 – 17.00 Architectuur in het Nauw!
Zondag 8 juli
10.00 – 17.00 Architectuur in het Nauw!
13:00 – 15:00 Blossom wandeling langs de stegen (in het Spaans)

Bezoek de website voor meer informatie en het programma: www.stichtingzap.nl

Festival PROTO Zwolle

Tegelijkertijd wordt door PROTO Zwolle verschillende activiteiten  (design, kunst, fotografie, media, mode etc)  in de stad Zwolle onder de aandacht gebracht.

Voorstelling rondom de stegen

‘De Oversteeg’ is een tragikomedie op een paar vierkante meter. Succes, falen, empathie, arrogantie, een lach, een traan maar ook tekst en muziek gaan naadloos in elkaar over.
In De Oversteeg wordt de toeschouwer letterlijk en figuurlijk een aantal stegen in gezogen. Durf jij de oversteek te maken naar jouw duistere stegen?
Reserveerd jouw karten via www.tiz.nu of aan de kassa bij de Sassenpoort.

Kijk hier de afgelopen editie van ABZ 2016: Over de Brug
Kijk hier het programma van het Festival PROTO Zwolle
De ABZ 2018 in het nieuws Plannen voor Zwolse steegjes tijdens architectuurfestival