lawickse poort

Lawickse Poort Wageningen


werken / wonen / zorg

Maartje van den Berg bracht in het gebouw Lawickse Poort in Woningen meerdere typen woningen, commerciële ruimtes en een parkeergarage op een uniforme manier bij elkaar.

Aan de oostzijde van het gebouw is een 7-laagse flat gerealiseerd, waarbij de invloed van wind en geluid is geminimaliseerd door een grote glazen constructie. Aan de westzijde is een 4-laags appartementencomplex gerealiseerd, dat grenst aan woonwijk De Nude. De twee woongebouwen worden verbonden door de onderste laag waar commerciële ruimtes zijn gesitueerd. Onder de grond is een parkeerplaats. Er is een modern woongebouw ontstaan, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en in principe hun hele leven kunnen wonen.

Het gebouw is parallel gesitueerd aan de Lawickse Allee waardoor het in zijn richting een begeleiding vormt voor de provinciale invalsroute vanuit Rhenen. Het 7-laagse woongebouw aan de oostzijde biedt plaats aan 13 eenheden. De overhoekse verdraaiing ten opzichte van het 4-laagse woongebouw verwijst naar de Costerweg als entreeroute naar het centrum van Wageningen. In combinatie met het hoogte accent ontstaat aanvullend een duidelijke markering van het verkeerskruispunt ter plaatse.

De compositie van het geheel bestaat uit een samengesteld volume in drie delen:  twee woongebouwen gedragen door een plint voor commerciële ruimten. Ondergronds is aanvullend een parkeergarage gesitueerd. Het 4-laagse woongebouw aan de westzijde biedt plaats aan 38 eenheden. Met de lengte van 75 meter refereert de maatvoering aan de strokenbouw in de aangrenzende woonwijk ”De Nude”.

Het samengestelde volume is bekleed met donker genuanceerd metselwerk. De uithollingen in het volume voor balkons en entreepartijen zijn uitgevoerd in wit stucwerk.
Als toevoeging zijn een tweetal schermen voorzien, uitgevoerd in red cedar lamellen, blank glas en verzinkt staal. Naast een akoestische functie (geluidswering) en een comfortfunctie (binnengalerijen) vormen deze schermen in samenhang met het achterliggende volume een beeldbepalend dynamisch onderdeel in de architectuur.

Het natuurlijk karakter van het gebouw wordt aanvullend verstrekt door blank gelakte houten puien te plaatsen van de plint en grijs metallic aluminium kozijnen in de woongebouwen.

Bijzonder aan het gebouw zijn de ontsluiting (galerijtoegang maximaal langs een andere woning, vides tussen de galerijen ter verhoging van de privacy) en de levensloopbestendige plattegronden met schuine lijn.

 

Opdrachtgever BCE
Omschrijving Appartementen op geluidsbelaste locatie, commerciële voorzieningen, parkeergarage
Advies­werkzaamheden Ontwerp/ Architect, projectleider (in dienst van Wiegerinck architecten)
Status Opgeleverd in 2002
Omvang 7.500 m² bvo