Circulaire Interieur Windesheim


onderwijs / publiek

Het project geeft vorm aan de ambitie om een circulaire campus voor Hogeschool Windesheim te realiseren. Het Techniekgebouw krijgt een circulaire interieur!

Met beperkte middelen zijn de studielandschappen van het techniekgebouw van Windesheim op duurzame wijze aangepakt. Oude lampen werden uit een bezemkast geplukt voor een tweede leven en de meubels werden gemaakt van hergebruikte composieten. De aanpak was vernieuwend: Niet per definitie alles nieuw kopen maar ook samen dingen maken.

Niet alleen in materiaaltoepassing is een hoop te winnen maar ook hoe je een gebouw gebruikt. Bestaande binnenwanden kregen een facelift en werden weer terug geplaatst.

“We moeten anders met onze grondstoffen en bezit omgaan en zuiniger te zijn op deze aarde.”

Voor Hogeschool Windesheim is een nieuw materiaal ontwikkeld wat voor 95 procent bestaat uit hergebruikt materiaal. Nieuwe lockers, tafels en pantry’s in het Techniekgebouw zijn gemaakt van thermoharde composieten. Dit zijn bijvoorbeeld oude plezierbootjes die aan het eind van hun levensduur zijn gekomen. We oogsten dit materiaal en maakten er, in samenwerking met het kunststoflectoraat, een prachtig nieuw materiaal van.

Daarnaast komt er ook een houten lamellen plafond, gemaakt van oud pallethout. Vochtregulerend en akoestiek verbeterend. Dit heeft een positief effect op de gezondheid.

De inzending is schaalbaar, betaalbaar en herhaalbaar. We zijn een weg in geslagen waar nieuwe materialen worden gemaakt uit oude grondstoffen. Maar de meeste winst zit hem in het feit dat je circulaire economie toepast in een publiektoegankelijk onderwijsgebouw. Dat de materialen zelf het verhaal vertellen en dat het project aanstekelijk werkt. Het kan!

Unieke meubels van hergebruikt composiet in Techniekgebouw Windesheim
Van de sloot in de wal: plezierboten worden oeverbeschoeiing
Het is onderzoekers van hogeschool Windesheim gelukt om planken van de rompen te maken.

 

Opdrachtgever Hogeschool Windesheim
Omschrijving circulair interieur, dynamische werkstijl
Advies­werkzaamheden Ontwerp, los en vast meubilair, het nieuwe werken
Status Opgeleverd in 2017
Omvang 4560 m² bvo